Toimialaverkot (TOVE)

1996 alkanut TEKESin rahoittama kolmivuotinen tutkimushanke, jossa kehitetään tietoliikenneratkaisuja multimediaan pohjautuvaa yritysviestintää varten.

Taustaa

Datasiirto- ja tietoliikennetekniikka elävät 1990-luvulla merkittävää murroskautta. Perusverkkojen puolella siirrytään Gbps-kapasiteettiseen laajakaistaiseen optiseen siirtotekniikkaan, josta jaetaan Mbps-tasoista liityntäkapasiteettia alue-, mobiili- ja yritysverkoille. Laajakaistainen verkkotekniikka mahdollistaa digitaalisen multimedian (puhe, data ja video) käyttämisen kommunikaation välineenä. Radioaccess- ja mobiilitekniikka poistaa riippuvuuden kiinteästä paikasta. Toisaalta kehittyvä työasematekniikka tarjoaa käyttäjilleen monipuoliset tietojärjestelmä- ja sovelluspalvelut, joiden kapasiteetti alkaa jo nyt riittää varsin laadukkaan digitaalisen multimedian reaaliaikaiseen esittämiseen. Ongelmana on, miten integroida laajakaistainen ja mobiliteettia tukeva siirtotekniikka tehokkaaseen tiedonkäsittely- ja esitystekniikkaan.

Laajakaistaiset interaktiiviset palvelut, jotka tuotetaan verkko-operaattorien ja erityyppisten palvelutuottajien yhteistyössä, vaativat tietoliikenneverkon arkkitehtuurilta uudentyyppistä hajautuksen ja skaalautuvuuden tukea. Verkkoon ja palveluihin liittyvät, eri toimintoja hallitsevat kontrollifunktiot pitäisi pystyä tarjoamaan palvelusovellusten ja käyttäjien sovellusten (osittaiseen) hallintaan. Oleelliseksi kysymykseksi nousee, miten kontrollifunktiot määritellään, millä rajapinnoilla niitä voidaan käyttää, ja mitä oikeuksia ja suojauksia näiden funktioiden käyttöön liittyy. Mikäli kontrollifunktiot hajautetaan, ja sallitaan, että puhelunohjaustoimintoja ohjataan myös palveluista ja käyttäjän sovelluksista käsin, syntyy hajautetun puhelunohjausmallin teoreettinen ongelma. Nykyinen televerkkojen puhelunohjausmalli on täysin keskitetty.

Kansainvälistyvässä maailmassa teollisuus- tai liikeyrityksen on hajautettava toimintaansa maantieteellisesti ja kilpailukyvyn säilyttämiseksi pystyttävä reagoimaan entistä nopeammin markkinoiden muutoksiin. Tämä edellyttää tehokasta yritystietojen esittämistä ja siirtoa sekä tietoja koskevien muutosten hallintaa. Tähän mennessä tuotetietojen esittäminen eri tarkoituksissa on ollut rajoittunutta: tietokoneavusteinen suunnittelu (CAD) keskittyy 2- ja 3-ulotteisiin malleihin ja kuviin, tietokonetuettu yhteistyö (CSCW) yleensä videokuvaan ja elektroniseen markkinointiin liittyvä tiedonvälitys (EDI) määrämittaiseen alfanumeeriseen esitykseen. Hypermediatekniikka mahdollistaisi tietoverkkoon hajautetun informaatiojärjestelmän, jonka kautta kaikkia eri muotoisia tietoja voidaan käsitellä yhtenäisen käyttöliittymän kautta. Täten voitaisiin hakea ja lähettää tuote- ja yritystietoja, ohjata ja valvoa tuotantoa ja markkinointia sekä luoda tarvittaessa reaaliaikaisia neuvotteluyhteyksiä. Tiedon nopeampi siirtäminen suunnittelusta valmistukseen ja markkinointiin tehostaa toimintaa niin suuryrityksen eri osastojen kuin samalla toimialalla toimivien PKT-yritysten välillä. Yrityksen toimintoja voidaan kuvata informaatiologistisena verkkona, joka kytkee yhteen tuotemallit ja toiminnalliset resurssit, ja jonka avulla voidaan analysoida arvoketjujen muodostumista.

Tavoitteet

Toimialaverkot on vertikaalinen tutkimushanke, jonka tavoitteena on kehittää toimialaverkkojen infrastruktuuria useilla eri tasoilla. Toimialaverkot- hankkeen tietoliikennealustoja koskeva osa toteuttaa tietoliikenneverkkojen middlewaretason, jossa määritellään verkon kontrollifunktioiden hajautus ja niiden tarjoamat rajapinnat toimialasovellusten pilotpalveluille. Toimialasovellusosassa puolestaan kartoitetaan valittujen toimialojen yritysviestinnän tarpeita, mallinnetaan niiden riippuvuuksia ja kehitetään yhtenäistä käyttöliittymää multimediamuodossa esitettävien tietojen käsittelyä varten.

Tietoliikenneosan tarkoituksena on luoda konkreettinen pilot-alusta, jossa voidaan määritellä ja testata edellämainittu uusien tietoliikenneverkkojen kontrollifunktioiden ja puhelunohjausmallin hajautus, niihin liittyvät ohjausrajapinnat, palvelujen ja toimialaverkostojen toteutus näillä rajapinnoilla sekä suorittaa lupaavimpien vaihtoehtojen pilotointi koejärjestelmissä. Rinnakkain tietoliikennealustan kanssa on tehtävä toimialasovellusten kehitystyötä siten, että sovellusten tarvitsemat kontrollifunktiot voidaan kuvata tietoliikennealustan kontrollifunktioille, ja että syntyviä verkkomalleja päästään käytännössä hyödyntämään. Koska esitetyt kysymykset liittyvät tele- ja dataverkkojen integraatioon ja ovat vasta nyt tulossa järjestelmällisen tutkimuksen piiriin, on tutkimuksen konkretisoimiseksi pyrittävä prototyypeillä tehtäviin koejärjestelmiin. Alustavasti on identifioitu seuraavat koejärjestelmän osat:

Toimialasovellusten osalta tavoitteena on kehittää geneerisiä usealla eri toimialalla hyödynnettäviä ratkaisuja, jotka mahdollistavat muun muassa alla lueteltuja toimintoja. Käyttöliittymäksi kehitetään toimialaa ja käyttötilannetta vastaava informaatiomaisema, josta tietojen haku ja kontaktien luonti tapahtuu suoraan osoittamalla.

Yhteyshenkilöt: