Tik-86.161 Tuotannon tietotekniikan erityiskysymyksiä II (kl -98): Tietämyksen hallinta (Knowledge Management)

Viimeisimmät muutokset

Seminaarin alue ja tavoite

Toimiakseen kannattavasti ja tehokkaasti on modernin teollisuusyrityksen osattava käyttää ja kehittää omia ja ulkoisia voimavarojaan. Tuotteiden elinkaarien lyhentyminen, tuotteiden kustomointiasteen nousu ja ylimalkaan koveneva kilpailu ovat tuoneet tuote- ja valmistusteknisen osaamisen rinnalle uusia olennaisia kilpailutekijöitä. Niistä tietämys ja sen tehokas hyödyntäminen muodostaa tämän seminaarin teeman.

Tietämyksen hallinta (knowledge management) on lähestymistapa, joka pyrkii kokonaisvaltaisesti kattamaan yritysten tarpeet tiedon keräämisen (knowledge acquisition), tallettamisen ja jalostamisen (knowledge systematisation), jakelun ja hyväksikäyttämisen (knowledge deployment) alueilla. Ihanteena on muodostaa tietojenkäsittelyinfrastruktuuri, joka aktiivisesti tukee

Tutkimusalueena tietämyksen hallinta kattaa laajan alueen menetelmiä aina oppivista ja älykkäistä järjestelmistä (esim. data mining) aina Internet-teknologoioihin (esim. agentit, WWW-tekniikat) asti. Se on eräs TKO-laboratorion strategisista tutkimusalueista; seminaarin eräänä sivutavoitteena on tunnistaa aihepiiriin liittyviä lupaavia tutkimuskohteita.

Suomalaiset yritykset ovat parhaillaan heräämässä havaitsemaan tietämyksen hallinnan merkityksen, ja lähivuosina se tulee muodostamaan merkittävän kohteen tietotekniikan investoinneille. Seminaarin päätarkoituksena onkin muodostaa selkeä ja realistinen kuva tietämyksen hallinnan käsitteistöstä ja nykytilasta sekä sen soveltamismahdollisuuksista suomalaisessa teollisuudessa, ja tätä kautta parantaa osallistujiensa edellytyksiä toimia tietämyksen hallintaan liittyvissä tehtävissä käytännön hankkeiden tai tutkimuksen piirissä.

Suoritustapa

Seminaari toteutetaan TTEK-seminaarisarjan jo tavanomaisiksi muodostuneiden periaatteiden mukaisesti. Sen pääsisältö muodostuu 2-4 hengen ryhmien tekemistä, teollisuuden tarjoamiin aiheisiin perustuvista harjoitustöistä. Seminaari alkaa aihepiiriin liittyvän lukupaketin (noin 150 sivua) lukemisella ja tenttimisellä; lisäksi alkuviikkojen aikana on tarjolla joitakin tietämyksen hallintaan liittyviä luentoja.

Harjoitustöiden aihepiireinä voi esiintyä seuraavantyyppisiä aiheita:

Vaihtoehtoisina pienempimuotoisina itsenäisinä (1 hengen) harjoitustöinä kyseeseen tulevat myös tietämyksen hallinnan kannalta keskeisiin tietoteknisiin menetelmiin ja ohjelmistoihin tutustuminen. Linkkisivulle on koottu WWW:ssä julkaistua materiaalia, joka voi toimia itsenäisen harjoitustyön ja siihen pohjautuvan seminaariesityksen lähdeaineistona.

Kaikista harjoitustöistä tulee laatia kirjallinen, julkaistavissa oleva loppuraportti. Loppuraportit on tarkoitus koota TKO:n C-sarjassa julkaistavaan raporttiin. Kaikista töistä on lisäksi pidettävä sen lopputulokset kattava esitys; ryhmätöistä pidetään lisäksi myös lyhyemmät esitykset tutkimuksen työsuunnitelmasta ja työn edistymisestä.

Suoritusvaatimukset

Läsnäolo vähintään 60 %. Lukupaketin lukeminen ja tenttiminen. Tutkimuksen työsuunnitelma, väliraportti, loppuraportti ja niiden esittely seminaarissa.

Esitiedot

Seminaarin esitietona on Tik-86.140 Integration of CIM Systems. Suorittajien tulee myös hallinta tietotekniikan perusteita sellaiselle tasolle asti, että harjoitustöiden suorittaminen on mahdollista. Erittäin suositeltavia esitietoja ovat siten esimerkiksi Tik-76.143 Tiedonhallintajärjestelmät sekä Tik-76.601 Ohjelmistotuotannon perusteet. Opetusohjelmassa mainittu Tik-86.145 Tuotemallit ei ole välttämätön.

Kirjallisuus

Seminaarin kirjana on Thomas Davenportin Information Ecology, jota tarjotaan osallistujille huomattavasti subventoituun hintaan 150 mk. Kirjat ovat saapuneet maahan 3.2. ja niitä voi lunastaa Sami Surakalta, huone U259, tai seuraavan seminaaritilaisuuden 10.2. yhteydessä.

Seminaarin aihepiiriin liittyvää WWW:ssä julkaistua materiaalia on koottu erillisille linkkisivulle.

Suoritusten laajuus ja arvosteluperiaatteet

Työn laajuudesta riippuen seminaarista annetaan 2-6 opintoviikkoa. Perusperiaatteena on että itsenäisistä (yhden hengen) töistä annetaan kolme opintoviikkoa ja ryhmätöistä viisi. Näistä voidaan työn laajuuden ja laadun perusteella poiketa +-1 yksikköä.

Ryhmätöiden loppuarvosanasta 20 % muodostuu alkutentistä, 20 % päätöstilaisuuden esityksestä sekä 60 % loppuraportista. Kirjallisuustöiden arvostelussa alkutentin osuus on 30 %, päätöstilaisuuden esityksksen 20 % ja loppuraportin 50 %. Kukin osuus arvostellaan numeroin 1-5.

Alustava ohjelma

Seminaari pidetään tiistaisin kello 18.00 - 20.00 salissa U358. Päätöstilaisuus pidetään samassa paikassa 12.5. kello 13-20.

PäiväAihe
27.1.Prof. Martti Mäntylä: Tietämyksen hallinta ja seminaarin tavoite
Seminaariaiheiden jako
Oppimateriaalin myynti
3.2.Ei seminaaria
10.2.Vierailuluento: WEBSOM, DI Krista Lagus, Neuroverkkojen tutkimusyksikkö, TKK
17.2.Vierailuluento: Business Plans That Think, Matti Keijola, TAI-tutkimuskeskus
24.2.Tentti kello 16-19, A-sali
3.3.Ohjauspalaverit: työn tavoitteet ja rajaus
Case-ryhmien on jätettävä lyhyt työsuunnitelma
10.3.Henkilöstön osaamisen hallinta, Mikko Huttunen, ICL Data
17.3.Kirjallisuustöiden ohjauspalavereja
24.3.Ohjelma avoin (joko vierailuluento tai ohjauspalavereja)
31.3.Vierailuluento: Data mining, prof. Heikki Mannila, Helsingin yliopisto, Tietojenkäsittelytieteiden laitos
7.4.Väliraportointi: alustavia tuloksia
14.4.Ei seminaaria, pääsiäisloma
21.4.Ekskursio Valmet-konserniin, 13:00-16:30
28.4.Ohjauspalavereja tarvittaessa
5.5.Ei seminaaria
7.5.Puheviestinnän opettajan ohjauspalaverit (kello 14-17). Aika varattava seminaarin assistentilta.
11.5.Puheviestinnän opettajan ohjauspalaverit (kello 15-18). Aika varattava seminaarin assistentilta.
12.5.Päätöstilaisuus kello 13:00-20.00, U358, TKK.

Vastuuhenkilöt ja yhteystiedot

Seminaaria johtaa professori Martti Mäntylä, puh. 451 3230, sähköposti Martti.Mantyla@hut.fi, vastaanotot ma 14.15-15.00 huoneessa Y228D. Seminaarin assitenttina toimii DI Sami Surakka, puh. 451 3316, vastaanotot ke 13:00-14:00 huoneessa U259, sähköposti Sami.Surakka@hut.fi.

Seminaarin kieli

Seminaari-istunnoissa käytettävä ja vierailuluentojen kieli on suomi. Raportit voi kirjoittaa suomeksi, ruotsiksi, saksaksi tai englanniksi. Raportti on kirjoitettava yhdellä kielellä, raporttia ei saa siis kirjoittaa esimerkiksi puoliksi suomeksi ja puoliksi ruotsiksi. Tiivistelmän voi halutessaan kirjoittaa englanniksi.

Tiedotus, ilmoittautuminen ja lisätietoja

Seminaarin ilmoitustaulu on huoneen U259 vieressä, WWW-sivu http://www.cs.hut.fi/~mam/Tik-86.161.html ja news-ryhmä opinnot.tik.erityiskys.

Ilmoittautuminen seminaariin tapahtuu TOPI-järjestelmän välityksellä. Ennakkoilmoittautuminen on erittäin suositeltavaa, jotta voimme varata sopivan määrän kirjallisuutta ja harjoitustyöaiheita.

Lisätietoja seminaarista voi kysyä seminaarin vetäjältä mieluiten sähköpostin välityksellä.

Excursio

Seminaarin ekskursiokohteena on Valmet-konserni. Päivä on tiistai 21.4. ja kellonaika 13.00 - n. 16.30. Aiheena on myynnin ja markkinoinnin tietämyksen hallinta. Isäntänä on markkinointijohtaja Ane Ahnger konsernijohdosta, lisäksi mukana Valmet Automationista Niko Karjula ja Ahngerin avustaja Maria Laurén.

Paikka on Valmet-konsernin pääkonttori Panuntie 6:ssa Helsingissä, joten kukin voi mennä omin neuvoin. Julkisista kulkuneuvoista lähijuna Käpylään näyttää menevän aika lähelle (HPY:n kartan sivu 25, ruudut 78/52 ja 79/52). Muutama opiskelija mahtuu prof. Mäntylän autoonkin; lähtö pääovelta kello 12:30.

Linkkejä

Laskennallisen tekniikan laboratorio tarjoaa tämän seminaarin aiheita sivuavan seminaarin S-114.240 Laskennallisen tekniikan seminaari (2 ov), joka saattaa kiinnostaa osallistujia.

Niin, ja muuta WWW-materiaalia on siis erillisellä linkkisivulla.