Leikkiä Picasson kanssa                   TKK            

poster
kuva: juliste Annantalossa
Ilmaan piirtäminen on uusi mediataiteen muoto, jota Pablo Picasso ennakkoluulottomissa kokeiluissaan tavoitteli, mutta joka on tullut mahdolliseksi vasta nykyaikaisen digitaalitekniikan myötä. Se muistuttaa maalaustaidetta ja kuvanveistoa, mutta ei kuulu suoranaisesti kumpaankaan lajiin. Kolmiulotteinen virtuaaliympäristö mahdollistaa teosten elämyksellisen tarkastelun miltä suunnalta hyvänsä. Katselija, kuten taiteilijakin, voi kokea olevansa taideteoksen äärellä ja sisällä ja vapaasti itse liikkuen hakea erilaisia näkökulmia. Aineettomuus puolestaan vapauttaa fyysisen materiaalin rajoitteista – mikä hyvänsä muoto on mahdollinen, ilmaan ripustettu maalaus ei putoa lattialle eikä katselija törmää teokseen.

Ateneumin Picasso-näyttelyn rinnalla on Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus järjestänyt Annantalon taidekeskuksessa 25.9.–13.12.2009 lapsille ja nuorille suunnatun osallistavan näyttelyn. Siihen sisältyvä tietokoneinstallaatio tarjoaa kävijälle mahdollisuuden olla itse kokeilevana taiteilijana Picasson tapaan. Stereolasit silmillä hän voi astua maalaustilaan, valita haluamansa värin ja luoda oman, valokynällä ilmaan tallentuvan piirroksensa.

Ensimmäiset ilmaanpiirtämiskokeilut ja ohjelmistokehitys Teknillisellä korkeakoululla lähtivät liikkeelle jo vuonna 2004 taiteilija Wille Mäkelän aloitteesta. HELMA-projektin tuloksena oli virtuaalinen taidenäyttely Kiasmassa syksyllä 2005. Nyt Annantalossa esillä olevan installaation ovat TKK:n  Mediatekniikan laitoksella toteuttaneet opiskelijat Teemu Meronen ja Tuukka Takala professori Tassu Takalan johdolla. Sitä ovat tukeneet Helsingin kaupunki ja Aalto-yliopiston Media Factory.


drawing in the air

sivusta vastaa  Tassu, päivitetty 27.9. 2009